Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANIN TANIMI:

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı, uygulamaları kapalı ortamlarda insan hayatının daha rahat sürdürülmesi, insanın sağlıklı çalışması, endüstri dallarında zorunlu olan hava şartlarının en uygun seviyelerde tutulması, gıda maddelerinin ve tıbbi ürünlerin, bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesi işlemlerini kapsamaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI:

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1- TESİSAT VE ENERJİ SİSTEMLERİ

Tanımı : Isıtma ve sıhhi tesisatçısının sahip olduğu, yapılara ısıtma ve sıhhi tesisat döşenme ve bakım onarım yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında ısıtma, gaz yakıcı cihazlar (bakım-onarım), sıhhi tesisat mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER

Yapı Tesisat Sistemleri Teknisyeni/Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisatı Teknisyeni olmak isteyenlerin

-Normal düzeyde sayısal yeteneğe sahip                 -İnsanlarla iyi iletişim kurabilen

-İletişim yeteneği gelişmiş                                          -El becerisi olan

-Girişimci, sabırlı                                                           -Dikkatli ve sorumluluk sahibi

-Ekip çalışmasına yatkın

2-SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

Tanımı :  Soğutma sistemleri elemanının sahip olması gereken, sistemleri kurma, bakım ve onarımını yapma- Klima sistemleri elemanının sahip olması gereken, klimaları kurma, bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında soğutma sistemleri elemanı mesleğinin ve klima sistemleri elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER

Soğutma ve İklimlendirme  Sistemleri Teknisyeni olmak isteyenlerin;

Makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen ve şekil ilişkilerini algılayabilen,

Elleri ve gözleri eş güdümle kullanabilen,               İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,

Bilgisayar kullanma becerisi gelişmiş,                      Dikkatli, tedbirli ve sorumluluk sahibi,

Tasarım ve çizim yeteneğine sahip,                         İşbirliğine ve ekip çalışmalarına yatkın

Temel ilkyardım bilgi ve becerisi olan kimseler olmaları gerekir

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANA GİRİŞ KOŞULLARI

• Ortaokulu tamamlamış olmak

• Milli Eğitim Bakanlığınca okul türlerine ve alan/dala göre belirlenen giriş koşullarını taşımak.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

• Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.

• Ortak genel kültür dersleri 9. sınıfta verilmekte olup yıl sonunda öğrenci alanını belirler.

• Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. sınıfta verilmektedir. - 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin ilgi ve istekleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılmaktadır.

• Dala ait yeterlikleri içeren dersler 11. ve 12. sınıfta verilmektedir. Mesleki eğitim, okulda teorik/uygulamalı, işletme ve atölye ortamlarında ise uygulamalı olarak verilmektedir.

İŞ ALANLARI

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Doğalgaz taahhüt firmalarında,

2. Yakıcı cihazların servislerinde,

3. Fabrikaların kazan dairelerinde,

4. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,

5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,

6. Yetkili iklimlendirme servislerinde,

7. Soğutma servislerinde,

8. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında,

9. İklimlendirme firmaları imalathanelerinde,

10. Eğitim aldığı dal ile alakalı yerlerde çalışabilirler.

ÜNİVERSİTE VE YÜKSEKOKUL OLANAKLARI

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI MEZUNLARININ SINAVSIZ GEÇİŞ YAPABİLECEKLERİ YÜKSEKÖĞRETİM 2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI, ÜNİVERSİTEDE GİDEBİLECEĞİ PROGRAMLAR

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler diğer liselerdeki öğrenciler gibi istedikleri üniversite programına ortaöğretim puanı kesintisine uğramadan tercih yapabileceklerdir. Ayrıca aşağıdaki bölümlere ek puan avantajı ya da sınavsız olarak gidebilmektedir.

GİRECEĞİ PROGRAM

SÜRE

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi

ÖN LİSANS